kórustörténet

A Budapesti Corvinus Egyetem (volt Marx Károly, majd Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem) énekkara 1950-ben alakult Chorus Oeconomicus néven. A kórust az Egyetem zenekedvelő diákjai alapították, első karnagya, Mátrai István is az egyetem hallgatója volt. Az énekkar megalakulása óta aktív közreműködője a magyar kórusmozgalomnak, rendszeres résztvevője fesztiváloknak, kórusversenyeknek, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik.

Az énekkart olyan neves karnagyok vezették, mint Tóth Mihály, Pődör B. Albert, Szári Mihály és G. Horváth József. 1988-ban beállt átmeneti szünet után kórusunk 1991-ben alakult újjá Prelude néven, Kabdebó Sándor irányításával. Az elmúlt években sikerrel szerepeltünk több fesztiválon és versenyen is.

csoportkép

Eredményeink közül a Debrecenben kétévente rendezett Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen 1996-ban és 2000-ben a vegyes kari kategóriában, majd 2004-ben női kari kategóriában elért harmadik helyezésekre, és 1999-ben a Spittali Nemzetközi Kórusversenyen elért ugyancsak harmadik helyezésre, valamint az Óbudai Kamarakórussal együtt a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen elért arany diploma – 2. helyezésre vagyunk a legbüszkébbek. Kiemelkedő eredményünk a Kodály Zoltán V. Magyar Kórusversenyen 2009-ben szerzett első helyezésünk. Közelmúltban elért sikerünk 2014-ben a XV. Neuchateli Kórusfesztivál 3. helyezése.

csoportkép

2015-ben a Prelude kórus megnyerte a Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusverseny vegyeskari kategóriáját 96,9 ponttal, elhoztuk a nagydíjat és a közönségdíjat is.

csoportkép

A versenyek mellett fesztiválokra is örömmel utazunk: Kolozsvár, Kragujevac, Autun, Nyíregyháza, Bécs – mind nagyon kellemes emlék.

csoportkép

Bár a versenyek és fesztiválok kiemelt szerepet töltenek be a kórus életében, nagy hangsúlyt fektetünk egyéb koncertek szervezésére is. Ezeken Vivaldi: Gloria, Händel: Messiás, Purcell: Dido és Aeneas, illetve Mozart: Requiem, Liszt: Via Crucis, Beethoven: C-dúr mise, Verdi: Requiem, Gluck: Orfeusz és Euridiké, Faure: Requiem c. müvei csendültek fel.

csoportkép

2002-ben, az egyetemmel közös produkcióban készítettük el első CD-felvételünket.

Saját szervezésű vidéki koncerteken is szívesen részt veszünk, amit gyakran hétvégi felkészülés előz meg.

Szorgalmasan építjük kapcsolatainkat külföldi (francia, svéd, spanyol) és magyar kórusokkal egyaránt.

A hazai kórusok közül igen jó a kapcsolatunk pl. az Óbudai Kamarakórussal, a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos kórusával, a BME Vegyeskarával, a Bárdos Kórussal és a budaörsi Weiner Alajos Kórussal is. Így jöhettek létre koncertjeink nagyszabású művekkel: Schubert: G-dúr mise, Brahms: Német Requiem, Mozart: Requiem, Vajda János: Magnificat, Händel: Messiás, Purcell: Dido és Aeneas, Bach: János-passió, Haydn: Nelson mise, Verdi: Requiem, Orff: Carmina Burana.

csoportkép

Ám nemcsak szakmai programokon veszünk részt, hanem közösen túrázunk, színházba járunk, bográcsozunk, focimeccset, jelmezbált szervezünk, és ha mindez még nem volna elég, nagy örömmel énekelünk – szerencsére elég sűrűn – a kórustagjaink esküvőjén is.

csoportkép